AL SOLDAT DEL PUIG / monument commemoratiu

L’última víctima mortal de la Guerra Civil a Torelló va ser un soldat republicà. Un noi que després de ser afusellat per les tropes franquistes la nit del 4 de febrer de 1939, va ser trobat l’endemà sense vida al marge del Mas el Puig. Aquesta persona ha restat durant més de 76 anys oblidada, enterrada i sense identificar en el lloc on se li va segar la vida.

Arrel d’una moció aprovada per unanimitat l’any 2015 a l’Ajuntament de Torelló, la Comissió del Soldat del Puig i l’Escola d’Arts Plàstiques han entomat l’encàrrec de retre homenatge a aquesta i a totes les víctimes de les desaparicions forçades ocorregudes entre el 1936 i el 1977, ideant i construint un monument commemoratiu”.

 

Una part important de l’obra necessita la participació ciutadana. Com?

Demanem a qui vulgui formar part d’aquest projecte que ens faci arribar una carta escrita a mà. La carta pot anar adreçada a una persona desapareguda en concret o a totes les persones que avui en dia el seu cos encara descansa en una fossa comú, al marge d’un camí sense que els seus familiars l’hagin pogut acomiadar. El contingut de la carta pot ser un text en forma de prosa, poesia, una frase o tan sols una paraula. El valor simbòlic d’aquesta acció vol posar èmfasi en la memòria històrica i a l’important tasca que es porta a terme per posar al descobert el nostre passat i per poder curar ferides. La carta busca ser un símbol de reconeixement, una manera de tenir en compte a qui resta desaparegut. Pot participar-hi tothom qui ho desitgi i no cal que tingui un familiar o amic desaparegut.

Tot aquest recull de cartes aniran dins una de les parts del monument commemoratiu, que s’inaugurarà el 4 de febrer del 2018.

La voluntat és que els textos pugin ser publicats a un espai web municipal. Si la participació vol ser anònima  o el text no es vol publicar a l’espai web, només cal que s’especifiqui per escrit juntament a l’entrega de la carta.

 

Punts de recollida:

Biblioteca Dos Rius
Dimecres, divendres i dissabtes: de les 10 a 13,30h.
Dilluns a divendres: de 15,30 a 20h.

Escola d’Arts Plàstiques.
De dilluns a divendres de 17 a 20h.

Arxiu municipal.
De dimarts a divendres de 9 a 14h.
Dilluns de 16 a 18h.

Format d’entrega: la carta ha d’anar dins un sobre sense tancar. El sobre ha de portar escrit el nom, telèfon, correu electrònic i si s’autoritza la publicació de la carta.

Data límit d’entrega: 24 de gener de 2018 a les 17h.

Per qualsevol dubte, podeu trucar a l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló (tel. 93 8504664 de dilluns a divendres de 5 a 8 de la tarda) o enviar un correu a eap@ajtorello.cat

Comparteix a: