factor (24) TRANSFORMACIÓ SOCIAL
Inauguració: dissabte 25 d’abril a les 20 h
Exposició: del 27 d’abril al 5 de juny
Horari: De dilluns a divendres de 17.00 a 20.00 h i dissabtes de 16.30 a 19.30 h
Sala d’exposicions municipal de Torelló
Carrer de la Pau 12-14, 2a planta
Taller: Cures intensives / maletí de transformació
a càrrec del col·lectiu Morir de Frío.
Morir de Frío ens proposa un joc per reflexionar de manera activa sobre el nostre entorn més pròxim.
Dia: dissabte 9 de maig de 11 a 13 h
Cinema per pensar
Divendres dia 15 de maig a les 20.30 h
El cicle d’art contemporani FACTORS, en la seva 24 entrega, decideix aposar per una exposició col·lectiva, empesa per les circumstàncies socials en les que ens trobem. En aquesta edició creiem que és adient reflexionar sobre el moment de transformació de la nostra societat. Qualsevol procés implica una transformació.
Una exposició col·lectiva per una situació que ho requereix. Un tema col·lectiu requereix la visió de diferents punts de vista.
Canvis; canvis econòmics, canvis laborals, canvis polítics, tecnològics, canvis que en pocs anys han fet que la societat s’emmotlli en la realitat que li toca viure. La sala d’exposicions del centre servirà d’espai de reflexió d’aquests conceptes a través del llenguatge artístic i des de diferents disciplines.
Els artistes que componen aquesta edició de FACTOR(S) son:
Jordi Lafon (Barcelona, 1967)
www.jordilafon.net
És artista visual, col·laborador de la Universitat de Vic, de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic i de l’Escola d’Art Àgora de Barcelona. També coopera amb ACVic, Centre d’Arts Contemporànies, com a membre vocal d’H, Associació per a les Arts Contemporànies de Vic.
Els seus treballs estableixen una relació entre els objectes, les persones i el seu entorn per crear un relat de matèria, espai i temps, inscrit en un paisatge entès com a escenari d’accions on esdevenen les relacions d’afecte i conflicte, poètica i política. Sovint, organitza les seves peces en forma d’arxiu o col·lecció on afloren qualitats com l’ordre, el desordre, la cadència, la casualitat i el caos.
En els seus projectes també proposa la participació i la col·laboració com a vies d’ intercanvi i aprenentatge compartint experiències com per exemple: el caminar com a pràctica estètica, el dibuix, la fotografia i l’escriptura amb projectes com: Els bastons d’Andrés, Relleus, Caminar amb el pare, Marges i Fronteres, Deriva Mussol, Goula. Projecte d’art, joc i memòria, Encontre, Com una Cadira i Criss–‐Crossing.
Anna Dot (Vic, 1991)
Viu entre Barcelona i Torelló, i bàsicament llegeix, escriu i es dedica a la producció artística. Aquestes pràctiques li serveixen de mètodes per portar a terme una investigació sobre el potencial del llenguatge. Recentment aquesta recerca s’ha formalitzat en la primera exposició que ha comissariat, titulada “En altres paraules”, al Centre Cívic Can Felipa, de Barcelona. A vegades també escriu crítica d’art per les revistes A*Desk i Encuentros, i forma part dels col·lectius Morir de Frío i Supterranis. A més, ha estat l’artista amb la que s’ha inaugurat el cicle “Dèria”, a cura de Marina Vives a la Capella de Sant Roc de Valls, amb l’exposició “Exercicis d’equilibri per a un niu”. A banda d’això, li agraden els gats, aprendre alemany, les males traduccions i ara està descobrint el món de la literatura comparada.
Jordi Arévalo + Roxanne Robinson
Roxanne Robinson (Vic, 1986) i Jordi Arévalo (Granollers, 1975)
Parella artística que viu i treballa a Vic. Utilitzen l’escultura per construir el seu missatge. Explicar històries. Creuen que el reciclatge és una forma humil de preservar els recursos de la natura i per això les seves peces son bàsicament constuirdes a partir de materials reutilitzats, rescatats dels llocs més inversemblants. El seu discurs és punyent. Les seves escultures no et deixen idiferent per què son capaços de plantar-te la realitat a la cara sense embuts, però també amb enginy. Son dos joves inconformistes que parlen del món, de la naturalesa i de la societat de vegades dolça, de vegades dura.
Jordi Canudas + Manolo Gómez
Jordi Canudas (Vic, 1963)
Viu i treballa a Barcelona. Artista visual i professor del Departament d’Arts Visuals de l’Escola Massana Centre d’Art i Disseny adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona.
El seu treball s’ha pogut veure, des de finals dels vuitanta, en nombroses exposicions individuals i col·lectives. Ha utilitzat llenguatges i suports diversos des de l’escultura, el dibuix, la fotografia i la instal·lació. Ha realitzat exposicions i projectes in situ a diferents ciutats en l’àmbit nacional i internacional: Barcelona, Girona, Vic, Reus, Mataró, Madrid, Oviedo, Grenoble, Bordeus, Marsella, Florència, Aalst i Brussel·les entre d’altres. En els darrers anys han anat prenent importància, en el seu treball, plantejaments en relació a la noció de lloc i temps, de context i territori. Són de destacar els projectes a llarg termini com Hospital 106, 4t 1a (1995-2005), amb Isabel Banal, sobre les transformacions urbanístiques i socials del barri del Raval de Barcelona; 1021 dies. Mercat i Memòria_Mercat de Sant Antoni (2007-2009), un diàleg des de les pràctiques artístiques contemporànies en relació al lloc, les persones i les coses en un moment previ a la remodelació d’aquest emblemàtic mercat de Barcelona; Al portal de casa i els constructors (2011-2012) el qual ha tingut diferents fases d’itinerància, un projecte realitzat amb l’escola d’infantil i primària La Sínia del barri del Remei de Vic, creuant art, educació i territori; i darrerament Un lloc comú, un lugar común (2014) amb Manolo Gómez, un projecte que ha tingut com a punt de partida l’escala de veïns en què ambdós autors van conviure la seva infància.
El seu treball investiga des de les pràctiques artístiques contemporànies un acostament a la realitat quotidiana, establint vincles amb contextos específics des de la proximitat i la pertinença al territori, amb la voluntat de preservar la memòria i l’experiència que queda fora dels registres oficials. Ha rebut ajudes, premis i beques de diferents institucions i el seu treball està present en diverses col·leccions privades i públiques. Ha participat en diversos seminaris presentant el seus projectes i ha impartit conferències i tallers en diferents escoles d’art, universitats i centres d’art. Ha publicat junt amb Isabel Banal el llibre Hospital 106, 4t 1a. El lloc i el temps. Distribució ACTAR-D, Barcelona 2005.
Manolo Gómez (Vic,1956)
Viu i treballa a Vic. Artista visual que ha realitzat els seus estudis a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic en l’especialitat de pintura i tècniques murals.
Des de meitats dels anys vuitanta el seu treball s’ha presentat en diverses exposicions col·lectives i individuals. Ha exposat obra a diferents ciutats de l’àmbit nacional com Barcelona, Madrid, Girona, Vitòria, València, Vic, Granollers, Terrassa, Martorell, Manresa. I internacional com Colònia, Weimar, Niza, Estocolm.
El seu treball se centra bàsicament en una investigació intuitiva sobre el llenguatge pictòric, utilitzant diferents tècniques i suports, en ocasions incorporant materials de diversa naturalesa com per exemple el paper, el plàstic, materials de la construcció, la fotografia, etc. En les seves darreres obres pren una gran importància el gest de plegar i enganxar. L’encadenament de petits gestos que ens parlen de capes d’implícits, de substrats i de complexitat, dels plecs i de les capes. Sovint a partir de processos de manipulació de materials quotidians i propers a l’artista.
La seva última exposició individual Des de la proximitat. Les emocions com a matèria al Museu d’Art de la Pell de Vic va vincular el seu treball amb obres d’altres artistes (Aina Roca, Toni Casassas, Jordi Canudas, Xavier Déu i Josep Ricart). Darrerament ha treballat en col·laboració amb Jordi Canudas desenvolupant el projecte Un lloc comú, un lugar común (2014), un projecte que ha tingut com a punt de partida l’escala de veïns en què ambdós autors van conviure la seva infància.
Oriol Clavera (Lleida, 1978)
www.oriolclavera.com
Fotoperiodista, resident a Sant Vicenç de Torelló. Després de tres anys en una agència de reportatges periodístics, el 2003 passa a ser freelance. Publica els seus reportatges i fotografies en revistes nacionals i internacionals. Ha exposat tant col·lectiva com individualment a Lleida, València, Barcelona, Perpinyà i Tenerife, treballs que van des del Kurdistan a la Veneçuela bolivariana, i des de la desolació dels últims miners de l’última mina de carbó de Catalunya als Glosadors dels Països Catalans.
Els últims anys s’ha especialitzat en reportatge de viatge per encàrrec de diferents publicacions i institucions, feina que compagina amb els projectes personals. Actualment està treballant en el projecte Pirenaica, que versa sobre la relació de l’home i la muntanya.
Nyamnyam
www.nyamnyam.net
Iñaki Alvarez i Ariadna Rodriguez conformen Nyamnyam. Un projecte on s’utilitza el menjar com a element articulador. Defensen fermament que cuinar és un acte polític i aquest lema traspua en totes les seves activitats, concursos, projectes i propostes, totes al voltant d’una taula on es menja, es treballa i es parla. El seu espai situat a Barcelona convertit en un contenidor de sinergies i connexions entre persones de l’àmbit artístic i professional (entre altres!)
Morir de Frío
“Morir de Frío va començar el 2011 sent un blog en el que un grup d’amics intentava escriure alguna cosa més o menys decent sobre art en tots els seus contextos.” Així és com es presenta aquest col·lectiu de joves inquiets i insaciables d’escriure sobre art, de debatre sobre l’art, consumir-ne i suggerir-ne, de qüestionar-se pràctiques artístiques per analitzar-les i oferir-nos-les al públic en general a través de www.morirdefrio.com o del programa de ràdio RADIO CONGELADOR, que s’emet l’últim dissabte de cada mes a Ràdio Ona, de 13 a 14h. Dit això, que ningú es pensi que s’amaguen darrera les pantalles dels seus ordinadors, o dels micròfons de ràdio. En aquest 4 anys de vida, al seu currículum hi consten exposicions, intervencions, cicles, vídeos, presentacions co-organitzacions i obres de diverses índoles.
Morir de Frío son: Alba Vilamala, Anna Dot, Blai Marginedas, Palma Lombardo i Raquel Vila.