La realitat paral·lela, al Festus 2021!

Com en altres edicions, l’equip directiu de l’escola d’arts plàstiques de Torelló participem en l’organització del Festus, fent-nos càrrec de la comissió d’arts visuals. L’any passat ja vam començar a introduir el tema de les relacions entre els humans i la natura amb la fantàstica proposta “Abocador evocador”, de l’Enric Viver. Aquest any, tornem a un format una mica més gran i podem aportar 4 propostes que englobem sota un mateix títol: “La realitat paral·lela”.

 Imagina que un dia et lleves i veus el el món diferent. Les pedres et parlen i la terra s’aixeca per ensenyar-te les seves entranyes. Imagina que veus com tots els elements del paisatge s’han tornat animats, són éssers vius com tu.

Doncs bé, no estàs somiant. La realitat és així i ja ho era. No des d’avui, sinó des de fa mil·lenis. Simplement, has canviat el teu punt de vista, t’has adonat que els humans no som el centre de l’univers, que, quan nosaltres desapareguem, al món vegetal només li caldrà trenta anys per repoblar tot el què ara ens pensem que és nostre.  Les propostes artístiques d’aquest any ens conviden a entrar en aquesta nova realitat, tot experimentant noves maneres de relacionar-nos amb la terra i els altres éssers vius, reconèixer la seva força, agrair-los el seu poder i imaginar formes més justes per conviure-hi.

Per això, comptem amb els projectes següents:

MAR SERINYÀ GOU, MARTA VERGONYÓS CABRATOSA I ROSA POU
A terra

Estar amb, entre, sobre, dins, segons, des de, per a la terra. Acció de performance duracional on les tres artistes, estant en relació amb la terra, desenvoluparan gestos, paraules i silencis per reconèixer a la terra la seva pròpia capacitat guaridora.

Marta Vergonyós Cabratosa és una artista visual, cineasta i activista feminista, implicada en moviments i col·lectius de dones. Va ser una de les impulsores del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona del qual n’és actualment la directora. Rosa Pou Batlle és cantautora, poeta i lletraferida, desenvolupant una escriptura pròpia a partir del desxifratge de la quotidianitat entre sons, mots, ritmes, jocs semàntics i fonètics. Entre els seus treballs, ha realitzat exposicions del que anomena Poesia envasada, diferents dosis de poesia elaborada amb la finalitat de ser subministrada via intravenosa, Medicina per a lletraferits i altres afectacions de l’ànima. Ha col·laborat amb Gerard Quintana i Albert Pla, entre altres. El 2012 va presentar el seu primer disc en solitari, Entre monosíl·labs. Mar Serinyà Gou és doctora en Belles Arts (2016) i Màster de creació artística per Universitat de Barcelona (2010). Grau professional de cant pel Conservatori municipal de música de Barcelona (2009) i alhora educada en diverses disciplines de consciència corporal, a través de les que desenvolupa exposicions i performances individuals i col·lectives.
29 de maig, 19h. Zona esportiva (darrera Pavelló)

HIAT_ÚS GRUP
Margar
La invernació

Jordi Mas i Daniel Barbé, integrants de Hiat_ús grup, es presenten com un col·lectiu obert que treballa l’art de la memòria del paisatge, una dramatúrgia dels llocs, tant des de l’anàlisi eco-social, com des de la performativitat que s’hi genera en situar-hi moviments, objectes i paraules. Amb tal finalitat utilitzen els hiats o les inconformitats per poder des-ocupar l’espai tot atravessant-lo, deixant un buit rere d’un cos, una possibilitat de llegir allò que no ha tingut registre. Hiat_ús actua per tal de reomplir la memòria dels llocs, portant el paisatge, a partir de l’aigua, a l’escriptura i a la performativitat corporal. En aquest Festus, ens proposen dues activitats:


Margar  
Intervenció en un petit turó de margues, en la que es combina una visita oniro-geològica amb relats que enllacen el saber científic i l’assaig literari, i una experiència de paisatge amb dinàmiques corporals i exercicis de percepció per interioritzar imatges relacionades amb la narrativa proposada.
29 de maig, 11h. L’Agrària

La invernació 
A partir del treball previ realitzat en la colònia Ymbern – “el Pelut” es realitza una acció conjunta en viu on confluiran objectes i paraules amb projeccions audiovisuals, reinterpretant narratives reals i de ficció que nodreixen l’imaginari dels llocs. La invernació, localisme sorgit a la Colònia Ymbern, consisteix en una hibernació inversa: estar despert entre adormits i adormit entre desperts. Treballar a les colònies tèxtils significava cosir una teranyina: dormir i teixir, teixir i somniar…
29 de maig, 21h. Pati de Can Parrella

PAULA BRUNA
Aixecament

El gest d’alçar un tros plantat suposa un canvi en el punt de vista que és doble. Per una banda, situa les plantes al nostre nivell, un conjunt de vida que ja no està als nostres peus, en posició de sotmetiment, sinó que ens mira als ulls, o que fins i tot es troba per sobre nostre. Per l’altra, l’aixecament exposa la part oculta de les plantes (les arrels) i ens permet situar-nos en aquest altre costat de difícil accés.
Es tracta d’un gest no exempt de connotacions polítiques. L’aixecament vegetal per sobre nostre bé podria al·ludir al caràcter fonamental de les plantes (ja que d’elles depenem absolutament) i a la contingència humana durant el confinament quan les nostres vides han quedat aturades mentre que les plantes s’expandien com mai.

La instal·lació es complementa amb els registres i relats elaborats per la comunitat de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló en el procés de seguiment i cura del tros plantat durant el seu creixement. Es tracta d’un conjunt d’històries que, entre l’evidència i l’especulació, relaten el que ha succeït durant la convivència establerta.
28 de maig (obertura 19.30) fins el 30. Plaça Dr. Fortià Solà

JORDI MAS 
Llocs compartits

Intervenció de Jordi Mas Balado en l’última fase del procés de la tela viva proposada per l’artista Paula Bruna. La proposta pretén una cohabitació entre la naturalesa meteorològica d’un cos quan balla i el cultiu viu sobre el teixit col·locat a la intempèrie. L’acció plantejada és en la fase en què la tela surt al carrer coincidint amb la celebració del festival, després d’haver estat en cultiu algunes setmanes. La convivència d’aquests organismes esdevé un paisatge comú que anhela el gest ecològic capaç de descriure un lloc plural i de regeneració mútua.
30 de maig, 20.30h. Plaça Dr. Fortià Solà

Comparteix a: