Factor (30)

8’20’’ LLUM EN TRÀNSIT

Enric Viver i Sílvia Parés

Dia: Solstici d’estiu de l’hemisferi nord (21 de juny)
Hora: 10 minuts abans del solstici (16:48)
Lloc: Escola d’Arts de Torelló
Recomanem portar calçat còmode i un coixí.
També podeu dur una tassa que utilitzarem.

Quedem a l’estiu per donar forma i materialitzar quelcom intangible: un fotó. En un instant remot en el temps, dos àtoms d’hidrogen van fusionar-se a l’interior del sol, creant el nostre fotó. Després d’un llarg viatge entre les denses capes del Sol durant desenes de milers d’anys, finalment, avui s’alliberarà de la seva superfície, emprenent el seu viatge de vuit minuts i vint segons fins a arribar a nosaltres. Avui rebrem la partícula amb la voluntat d’atrapar-la i comprendre-la millor, relativitzant les dimensions i velocitats del nostre sistema solar per sincronitzar-les a les del nostre cos. Donarem presència, rellevància i individualitat a un concepte quàntic que s’escapa radicalment de la comprensió clàssica que tenim dels objectes.

Fa 650492 anys, un Homo erectus mirava el foc atentament. En aquell precís instant va néixer el nostre fotó.

La superfície del sol, aquest mateix sol que observes des de tan lluny. Una superfície fa 8 minuts i 20 segons. Vibracions inquantificables. Unes formes s’uneixen i se separen en ritmes frenètics. Una partícula amb un destí escrit per la nostra mà. Un punt que
s’arrenca, llançat a l’infinit, pren noció de l’espai i el temps del seu voltant. Viatja a la velocitat més ràpida de l’univers. Ara, nosaltres l’invoquem. Sabem que arribarà en aquest espai que nosaltres hem creat per ell, i quan arribi el rebrem amb el nostre cos i ment. No tindrem temps ni de dir-ho ni de pensar-ho que la nostra partícula ja haurà arribat a nosaltres.
8′20″ Llum en Trànsit és una acció sobre els vuit minuts i vint segons que tarda la llum a arribar al planeta Terra des del sol i que es durà a terme el dia 21 de juny de 2023, el dia del solstici d’estiu de l’hemisferi nord. D’aquesta primera idea se’n ramifiquen diversos processos, com ara la construcció dels artefactes interactius que seran utilitzats durant la meditació per crear una expectativa sobre el moment culminant de l’arribada del fotó.

Durant els quatre mesos de creació, el procés ha estat molt orgànic i fàcil, ens hem permès jugar. El projecte ha sorgit de l’espontaneïtat, de conceptes que hem anat entrelligant i que han desembocat en aquesta proposta. Les idees que ens feien gràcia, les exploràvem i les manipulàvem de mil maneres diferents fins que ens quedàvem amb aquelles més interessants. Finalment, tot va acabar orbitant aquests vuit minuts i vint segons i vam construir l’acció sostenint-la en aquest eix.
Tothom té una experiència diferent de la llum. A través d’aquesta acció podrem sincronitzar-nos per pensar-la col·lectivament. La meditació ens permet
entendre intuïtivament i alternativament un concepte molt difícil d’imaginar. Eliminarem distraccions i focalitzarem l’atenció en quelcom infinitament diminut. Crearem un espai còmode i segur per aprendre, jugar i gaudir junts.

 

Qui son els artistes d’aquest FACTOR(S)?

Enric Viver (1998) i Sílvia Parés (1997) són dos artistes de la Vall del Ges que col·laboren en la creació de projectes des del 2018. La seva dinàmica es basa en la interacció amb el públic a través d’accions o esdeveniments reflexius, a vegades irònics. El duo destil·la idees vinculades a la ciència o l’ecologia en les seves creacions, reivindicant el joc i posant al centre una experiència sensorial. La seva obra genera rutes alternatives que ens apropen de manera orgànica i lúdica a conceptes intrincats. Mitjançant un procés simbiòtic, busquen aproximar les pràctiques artístiques al públic, fent-les accessibles i divertides.

Comparteix a: