FONTADA ECOFEMINISTA 2022 – AMB EL GDT I LA PAULA BRUNA

El diumenge 6 de novembre vam celebrar la segona fontada que organitzem les membres de la comissió ecofeminista del Grup de Defensa del Ter. Aquest any vam trobar-nos a la Font de la Vila, a prop de la Parròquia de Sant Cristòfol de Vespella, a Gurb. Les aigües d’aquesta font són d’escorrentia. Això vol dir que venen de la pluja. El dia de la fontada no rajava justament perquè fa molts dies que no plou. Sobre les relacions interespècie al voltant de la font i les possibilitats de les fonts seques de ser convertides en altres coses en vam parlar amb l’artista i ambientòloga Paula Bruna, de qui som extremadament fans. La Paula ens va explicar l’intervenció artística “Boscanes” que ha fet pel festival Art i Gavarres i sobre la que en podeu saber alguna cosa més gràcies a aquesta entrevista que li van fer pel programa Quan arribin els marcians, de TV3.

Després de la conversa, l’equip de l’escola d’arts plàstiques de Torelló vam proposar una dinàmica per fer conjuntament. A partir del ritual d’anar a dalt d’una muntanya per buscar un forat en un arbre, explicar-li un secret i després tapar el forat amb fang, se’ns va ocorrer que, de fet, una font que no raja és també un forat al que li podem dir coses. Nosaltres no el volíem tapar amb fang, ni teníem cap secret, sinó més aviat un desig. El desig que l’aigua torni.  Per això, ens vam posar en rollana i cadascú de nosaltres va dir una paraula que se sumava a les anteriors per fer una frase. La frase que vam composar conjuntament deia:

“Hola, Font! On ets? On és l’aigua subterrània? Perquè estem esperant una senyal per viure!”

Quan la vam tenir, la vam anar a dir pel forat de la font. Després, sobre cartolines negres -com la foscor que ens imaginem que hi ha a l’interior de la font- vam dibuixar els conductes i la vida que podria haver-hi a l’interior d’aquell forat.

Vam comptar amb uns llibres fantàstics que ens van deixar des de la Biblioteca Dos Rius, de Torelló:

  • “Debajo de la tierra / Debajo del agua” (2017), d’Aleksandra Mizielinska i Daniel Mizielinski. Madrid: Maeva Ediciones.
  • “Álbum visual del agua” (2006), de René Mettler. Madrid: Bruño.
  • “Los fósiles” (1990), editat per varis autors. Madrid: Altea, Taurus, Alfaguara.
  • “El día que olvidé cerrar el grifo” (2009), de Lucía Serrano. Madrid: Anaya.
Comparteix a: