Gestió del Monument commemoratiu a l’1 d’octubre per a Torelló

L’Ajuntament de Torelló va encarregar a l’equip de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló la gestió de la producció d’un monument commemoratiu a l’1 d’octubre de 2017 per a la Plaça de la Vila de Torelló.

 

L’1 d’Octubre

L’1 d’Octubre de 2017 s’ha convertit en un símbol de la força de l’organització ciutadana. Va aglutinar a un nombre elevadíssim de gent arreu del país que es manifestava en defensa de la llibertat d’expressió i reivindicava la democràcia real.

 

Sobre l’escultura pública

Des de l’Escola creiem que portar diferents formes d’art al carrer convida el vianant a la reflexió, al qüestionament i reforça la identitat. L’espai públic és molt més que cases, carrers i mobiliari urbà purament funcional. Observant l’espai urbà d’un poble es pot fer una anàlisi del seu caràcter. Creiem que el que ens envolta parla de nosaltres… Així com en l’interior d’una casa pots fer-te una idea de com és la gent que hi habita, possiblement d’un poble en pots esbrinar el tarannà general de la gent que hi viu.

Dins l’àmbit cultural i pedagògic, l’escultura pública és un benefici per a la població, però… Com la plantegem?

Per descomptat, no com una imposició, sinó que busquem el vincle, busquem la versió pedagògica i enriquidora de participar col·lectivament en un projecte artístic, busquem l’empatia de les persones que l’han de gaudir.

Partint d’aquí, creiem que, si Torelló pot tenir un monument a l’espai públic que commemori aquella data, no pot ser com un bolet que aparegui de cop, per sorpresa de tothom, al carrer, sinó que ha de sortir, també, de la participació ciutadana. La gent del poble ha de poder, si ho vol, dir la seva en el procés de creació d’aquest monument. Per això, proposem que el disseny del monument surti d’una acció col·lectiva, oberta a tothom que vulgui ser-ne part.

A més, ens sembla una excusa ideal per debatre sobre com traduir en formes artístiques fets polítics tan complexos i sensibles com van ser els de l’1 d’octubre.

 

Jornada 14 de setembre 2019: Art públic i compromís polític amb Marc Sellarès

La jornada “Art Públic i compromís polític”, va ser oberta a tothom. L’artista Marc Sellarès, que ha plasmat amb diverses disciplines l’acció ciutadana i el compromís polític, ens va explicar la seva experiència. Tot seguit, l’equip de l’Escola d’Arts Plàstiques vam convidar als assistents a reflexionar i dissenyar col·lectivament l’essència del futur monument, que es materialitzarà en forma de paraules gravades al terra de la Plaça de la Vila. Aquestes paraules van ser escollides en la jornada del dia 14 de setembre i expressen què va ser l’1 d’Octubre per a la gent de Torelló.

 

Per què aquesta tècnica? Argumentació conceptual

Els sumeris van fer les primeres inscripcions sobre pedra 3000 anys abans de Crist i encara perduren. La intenció d’aquest monument commemoratiu és el de recordar uns fets i allò que van significar. Per això, creiem que la inscripció sobre pedra és la tècnica més adequada per aquesta proposta. A més d’això, la marca sobre la pedra és comparable a una ferida, un rastre, una cicatriu: un gest que ha deixat petja, com també ho va fer l’1 d’octubre.

La tipografia utilitzada és ALLERTA: una tipografia dissenyada per ser usada en l’espai públic.

Comparteix a: